Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

RIP A Remix Manifesto @ Six D.O.G.S.

Προβολή Nτοκιμαντέρ
21, 22, 23 Δεκεμβρίου


















Tο πολυβραβευμένο και απόλυτα ψυχαγωγικό ντοκιμαντέρ του Kαναδού Brett Gaylor, Rip: A remix Manifesto προ(σ)καλεί το κοινό στον δραστήριο, καινοτόμο και πιθανώς παράνομο κόσμο των mash-up media, δημιουργώντας ένα πλαίσιο προβληματισμού και διαλόγου για το copyright και την κουλτούρα του remix στο σύγχρονο επικοινωνιακό τοπίο.

H ταινία
Στο Rip: A remix Manifesto, ο Brett Gaylor, ακτιβιστής του Διαδικτύου και σκηνοθέτης, καταπιάνεται με το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων στην εποχή της πληροφορίας, «πολτοποιώντας» το τοπίο των μίντια του 20ου αιώνα και σπάζοντας το φράγμα μεταξύ χρηστών και δημιουργών. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Girl Talk, ένας μουσικός που, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του mash up, κατάφερε να φτάσει στις πρώτες θέσεις των μουσικών τσαρτ ουσιαστικά μιξάροντας τραγούδια άλλων. Είναι όμως ο Girl Talk ένα λαμπρό παράδειγμα της δύναμης του λαού ή απλώς ένας μάγος της πειρατείας; Ο ιδρυτής της Creative Commons Lawrence Lessig, ο Υπουργός Πολιτισμού της Βραζιλίας Gilberto Gil και ο κριτικός της ποπ κουλτούρας Cory Doctorow επίσης εμφανίζονται στην ταινία.

Στο συμμετοχικό αυτό πείραμα, ο Brett Gaylor συνεχίζει τον διάλογο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ μοιράζεται απ’ την πρώτη μέρα το υλικό του μέσω της ιστοσελίδας opensourcecinema.org για να μπορεί όποιος θέλει να το ρεμιξάρει.

H ταινία θα προβληθεί υποτιτλισμένη στα ελληνικά. Mετά την προβολή θα ακολουθήσουν συζητήσεις και DJ Sets ανάλογου περιεχομένου.

Λίγα Λόγια για τους βασικούς συντελεστές

- Brett Gaylor, Σκηνοθέτης







O Brett Gaylor είναι σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και καλλιτέχνης των νέων μέσων. Είναι ο δημιουργός της ιστοσελίδας opensourcecinema.org, μιας κοινότητας video remix που υποστηρίζει την παραγωγή του μεγάλου μήκους RiP: A remix manifesto. Tρέχει επίσης το πρότζεκτ HomelessNation.org, μια προσπάθεια γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος, που επιτρέπει στον καθένα να συμμετάσχει στην online κουλτούρα. Eίναι ένας από τους πρώτους videobloggers στον Kαναδά ενώ τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται με την πρόσβαση των νέων στα μέσα. Είναι ιδρυτικό στέλεχος της Σχολής Kινηματογράφου και Tηλεόρασης των Gulf Islands.

- Girl Talk, πρωταγωνιστής









O Girl Talk, κατά κόσμον Michael Gillis, είναι ένας Aμερικανός μουσικός που εξειδικεύεται στα mashups και το ψηφιακό sampling. Ξεκίνησε να γράφει μουσική κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Βιοϊατρική, την οποία πρόσφατα εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί αποκλειστικά με τη μουσική.
Kάθε κομμάτι που συνθέτει αποτελείται από δεκάδες θραύσματα γνωστών κομματιών τα οποία και οικειοποιείται παράνομα. Το New York Times Magazine έχει χαρακτηρίσει τη μουσική του ως “ μια επικείμενη δικαστική αγωγή...’.



Ώρα Έναρξης: 21:00
Τιμή Εισόδου: 3€

Six D.O.G.S
Αβραμιώτου 6-8
Μοναστηράκι
Αθήνα

http://sixdogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου